lauantai 29. kesäkuuta 2013

4 - Maailmanperintö

Neljäs päivä oli varattu vain Altalle.

Altassa sijaitsee kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Altan kalliokaiverrukset sekä Struven ketjun kohde Lille Raipas:lla. Altalle varatun päivän piti olla helppo, ei kovin paljoa kävelyä ja leppoisia juttuja. Jo eilen illalla karsimme pois pari kohdetta, sillä Altaan etelästä tuleva tie on työmaana, ja köröttely sorateillä ja räjäytystyömailla ei ole mukavimmasta päästä tällä autolla.


Suosittelemmekin kaikille tänne päin suuntaaville tulemaan vasta vaikka ensi vuonna, kun tie on valmis. Norjalaiset ovat rakentamassa paria tunnelia ja yhtä isoa siltaa, joka lyhentää Altaan johtavaa tietä todella paljon. Toki tunneleista ja silloista voidaan periä tullimaksua, koska se täällä on käytäntönä. Tunneleita rakennetaan, mutta niistä peritään maksua niin kauan, kunnes se on tullimaksuilla saatu maksettua takaisin. Se hyvä puoli pohjoisen tämän hetken tunneleissa on, että ne on kaikki saatu jo maksettua. Huomenna sukellamme meren ali tunnelissa Nordkappia kohti. Nordkappin tunneli on saatu maksettua vasta viime- vai sitä edellisenä vuonna. Hyvä meille!

Mutta takaisin Unescon maailmanperintökohteisiin. Altan kalliokaiverrukset ovat Alta Museumin yhteydessä. Samalla pääsylipulla pääsee katsomaan sekä museon näyttelyä, että kalliokaiverruksia.
Helppo ja leppoisa päivä. Joopajoo... Altassa on tänään ollut pikkuisen alle 24 astetta lämmintä, siis AIVAN TÖRKEÄN KUUMA. Hiki on valunut ja kärpäsiä on saanut hätistellä kaksin käsin. Harmi kun parveilevista kärpäsistä ei saanut kuvaa, niitä oli paljon.

Muutama kuva kalliokaiverruksilta:

Osa kaiverruksista on jätetty jälkikäteen maalaamatta

Suurin osa on kuitenkin maalattu,

jotta ihmiset havaitsisivat kaiverrukset helpmmin

Suosituin kaiverrusaihe, hirvieläin

Tiineitä

Merimetso ja hirvieläin


Edellisen päivän tarpomisten jälkeen näitä reittejä oli ihana kävellä ilman kenkiä
Kalliokaiverruksilta suuntasimme Altan keskustaan. Ei ihan Tampere, mutta mukava pikkukaupunki. Löytyi Lindex, KappAhl yms. Paikallisesta "supermarketista" ICA:sta haimme juoma- ja leipätäydennystä. Hyvin norjalaiset osaavat englantia, ja myös puhuvat sitä mielellään. Ainoan poikkeuksen tähän tekivät Strandbu Campingin kaksi pientä lasta, jotka yrittivät minulle sitkeästi norjaa puhua, vaikka heille kerroin ettei se luonnistu.

Altan keskustaan on menty pykäämään uusi kirkko. Nordlyskatedralen on... kuinka sen nyt kauniisti sanoisi.. Menee samaan kastiin Tampereen Kalevan kirkon kanssa. Kirkon ulkopinta on vuorattu jonkinlaisilla metallilevyillä, jotka heijastavat valoa. Voi olla että, kun kirkko on saatu täysin valmiiksi, niin se voi talviaikaan juhlavalaistuksessaan olla komeakin ilmestys. Nyt kesäauringon paisteessa se näytti vain harmaalta mötiltä. Ei menty häihin kuokkimaan.


Ja koska kalliokaiverruksilla kuumuudessa kävely ei ollut vielä tarpeeksi hikeä tuottavaa, niin pitihän sinne Struven ketjun kohteelle lähteä. Ylämäki, miljoona kärpästä, muutama hyttynen ja pari paarmaa. Kuumahan siinä tuli, mutta mäen päältä oli hienot näkymät Altaan ja ympäröiville vuorille/tuntureille, vaikka korkeutta Lille Raipas:lla ei ole kuin 286 metriä.

Vuorenvalloittajat

Pose
Ändikin pääsi viilentämään itseään
Takaisin leirntäpaikalle päästiin tänään sentään hyvissä ajoin. Suihku ja siideri maistuivat todella hyvälle. Haakon-olut ei kuulemma ollut hyvää, mutta ei sitä voi jääkaappiinkaan jättää oleskelemaan.

Ajetut kilometrit: 37,2
Tankatut naftalitrat: 40,52
Kävellyt kilometrit: n. 8,5
Listityt hyttyset, paarmat ja kärpäset: Kymmeniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti